Archive for januari, 2009

IP-adresser

Author: Weblos567A
januari 23, 2009

Förutom domännamnet, finns det också en annan adress för en webbplats: IP (Internet Protocol)-nummer.
Detta är den faktiska adressen datorer använder för att ansluta till webbplatsen via Internet.
Det är direkt kopplade till domännamnet och regleras av Internet Corporation för Assigned Names och Numbers (ICANN)

Om du skulle besöka den fysiska adressen för webbla, skulle du behöva veta dess fysiska adress. Men den verkliga juridiska beskrivningen av fastigheten
är ett annat nummer.

De domännamn och IP-adressen fungerar på samma sätt. Varje dator som är ansluten till Internet tilldelas ett unikt nummer som en IP-adress.
Utvecklade i början av 1970-talet, det här numret fungerar som datorns Internet-adress. En IP-adress kan antingen vara statisk (fast) eller
dynamiska (tillfälligt). De flesta hemdatorer använder en dynamisk IP-adress medan servrar och många andra datorer använder en statisk IP-adress.
En IP-adress ser ut så här: 12.129.147.10. Om du skulle skriva in detta nummer i adressfältet i webbläsaren, skulle du nå en specifik webbadress.

När du anger ”webbla.se” i adressfältet i webbläsaren, datorn gör en sökning i domännamnssystemet (DNS), som upprätthålls av Internet Corporation
för Assigned Names och Numbers (ICANN). Domännamnet översätts till IP-nummer och datorn ansluter till webbplatsen.

Registrera domännamn

För att kunna använda ett domännamn, måste det registreras med ett register. ICANN har en aktuell katalog över godkända ombud.
Domännamnet är registrerat för en viss tidsperiod. det vill säga ett år.
När du köper ett domännamn, så har du rätt till det under angiven tid, i detta fall ett år. Så länge du fortsätter att förlänga
det i tid kommer det tillhöra dig. Det är viktigt att hålla reda på förnyelseperioden för att förnya domännamnet, det kan registreras av
vem som helst för eget bruk.

Vid registreringen måste du fylla i information om olika ”kontakter”. dvs, tekniska, administrativa.
Ditt domännamn kommer att vara tillgängliga för allmänheten i vad som kallas en ”whois”-databas (en offentlig databas på uppdrag av ICANN).
Den information som är kategoriserade under olika områden för att korrekt kontaktinformation skall vara tillgänglig i en given situation
(tekniska problem, brott mot upphovsrätten, etc.). Kontaktuppgifterna kan vara samma för varje position, och vissa ombud kommer att ha en kryssrutor för detta.
En varning om att registrera domännamn: bara för att du registrerar namnet betyder inte automatiskt att det är din. Varumärkesrätt gäller domännamn.
Till exempel kanske du inte kan registrera domännamnet ”macdonalds.com” bara för att ditt efternamn är MacDonald.Domännamn

Author: Weblos567A
januari 22, 2009

Det är fantastiskt hur vi tar saker för givet. Ta domännamn, till exempel. De flesta människor vet vad de är, men få förstår alla detaljer inblandade.
Dessa brukar inte bli klart förrän ett domännamn behövs för en webbplats.

Ett domännamn är i princip en webbadress. Till exempel ”webbla.se” är den adress till bloggen webblas hemsida, det är också webbplatsens domännamn.

Anmärkning: Hela webbadress, dvs https://webbla.se, kallas URL (Uniform Resource Locator).

Det finns tre ”nivåer” av domännamn. Den första nivån, som beskrivs i detalj nedan, är att ”förlänga” en del av namnet, dvs ”. se.”
Den andra skulle vara ”webbla.se”. Den tredje nivån skulle vara ”www.webbla.se.”

Toppdomäner

Ett domännamn ”.se” kallas en ”toppdomän (TLD).” Dessa är indelade i tre olika kategorier: generiska toppdomäner (gTLD), landsnummer toppdomäner (ccTLD)
och infrastruktur toppdomäner.

Generiska toppdomäner är de som oftast ses på webben:. Com (ursprungligen avsedda för användning av kommersiella organisationer, men är tillgänglig för
vem som helst).
 
. netto (ursprungligen avsedda för användning av webbplatser direkt relaterade till Internet, men är tillgänglig för vem som helst).
. org (ursprungligen avsedda att användas av ideella organisationer, men är tillgänglig för vem som helst).
. edu (som används av utbildnings-organisationer).
. gov (reserverade för kontor inom Förenta staternas regering).
. mil (reserverad för USA militära).
. int (reserverade för internationella organisationer som inrättats genom fördraget. dvs. EU: http://europa.eu.int).
. flygmedicinsk (reserverad för medlemmar i trafikflyget).
. biz (för att användas av företag endast).
. Coop (reserverad för kooperativ).
. info.
. museum (reserverad för museer).
. namn (reserverat för enskilda individer).
. pro (som utvecklas för branschfolk och närstående enheter).
 
Nästa toppdomäner är de två bokstäver landskoder. Dessa används för att beteckna ett land eller ett beroende territorium.
Exempelvis i URL http://www.telegraph.co.uk, den ”brittiska” representerar Storbritannien. En förteckning över alla landskoder finns på IANA webbplats.
IANA (Internet Assigned Numbers Authority) övervakar tilldelningen av alla TLD’s.

Den toppdomän infrastrukturen är begränsad till ”. Arpa” och används uteslutande för Internet-infrastruktur ändamål. Toppdomänen. Arpa utseende kommer
från United States Department of Defense Advanced Research Projects Agency, den myndighet som formulerats Internet.

Formatering av domännamn

Domännamn måste vara minst två tecken och högst 63 tecken maximalt, med undantag för toppdomänen.
De tecken som kan innehålla en kombination av bokstäver, siffror eller bindestreck. Den första och sista tecknet kan inte vara ett bindestreck.
Domännamn är inte skiftlägeskänsligt. dvs ”webbla.se” skulle vara detsamma som ”WEBBLA.SE”Att underhålla en hemsida

Author: Weblos567A
januari 15, 2009
Varje åtgärd har en början eller fas där du startar din verksamhet, en fas, under vilken du måste upprätthålla och utveckla den och en slutsats. Många skapar en webbplats med stor entusiasm, men sedan upptäcker de att de inte har kompetens eller kunskap för att bevara och utveckla det. Så, vad är utmaningarna i mellan delen av en webbplats liv och hur kan dubemöta dem?

Uppdatering av webbplats: Fördelen med en webbplats är att det inte är statisk som en broschyr eller tryckt dokument. Du kan ändra den till den nya produkter eller ny utveckling inom ditt företag. Du kan lansera nya kampanjer, och när som helst kan du lägga till mer innehåll.

Problemet för vissa företag och individer är att efter att de har betalat en bra summa pengar för att få deras webbplats byggd, de har ingen personal som kan göra ändringar på webbplatsen, till exempel lägga till ny text eller bilder etc. En lösning på detta är att se till att du har ett gott underhåll som ingår i det kontrakt eller avtal som du gör med din webbdesigner, så att smärre ändringar kan göras enkelt.

En annan lösning, och en som ger dig mer flexibilitet, är att utbilda någon i din organisation för att kunna arbeta med en HTML-editor (t.ex. Dreamweaver eller liknande program). Även om inte alla har kompetens att utforma en webbplats från början, någon som kan använda den vanliga ordbehandlingsprogram kan lära dig att ändra text och ladda upp filer till servern.

Satsning på plats: Om du bara sitter på händerna kan du inte räkna med att din hemsida lever upp till sitt löfte. Många webbdesigners har inte en aning om saker som Sökmotoroptimisering eller textlänkar, och den nya webbplatsens ägare sitter den med en kanon snydd sida, men ingen trafik. Dessutom finns det andra webbplats relaterade marknadsförings uppgifter såsom kopplar nyhetsbrev redigering och sändlista underhåll som inte ingår i de uppgifter som normalt utförs av sidans ursprungliga designer.

Återigen kontrollera med din webbdesigner eller utvecklare och se om de kan utföra något av dessa uppgifter eller ge dig lite hjälp. Om inte, då vissa av dessa verksamheter kan komma att läggas ut på entreprenad. Sökmotor optimering och länkar, och till och med verksamheten för att hitta länkpartner, kan kontrakteras bland hundratals företag som erbjuder sådana tjänster.

Du eller en utsedd medlem av personalen kan lära en del av dessa uppgifter genom att läsa online tutorials, e-böcker och nyhetsbrev (som den här!). Trots detta tar det tid, återigen ger en flexibilitet och en förmåga att arbeta i din egen takt och inom din budget.

Slutligen, om du inte har råd med de externa tjänster som behövs för att upprätthålla och utveckla sidan, och om du inte vet hur du ska träna dig själv eller din personal, en tredje lösning finns i form av konsulter vilka har kraftfulla hosting, design, underhåll och PR-verktyg ingår tillsammans med steg-för-steg-vägledning som gör det möjligt för helt nybörjare att bygga upp, utveckla och driva effektiva webbplatser.

Redan innan du börjar din webbplats bör du tänka ett steg före, så att du kan utveckla sidan intelligent och kraftfullt, och i slutändan bli framgångsrik på nätet.